بررسی انواع مقوا در صنعت چاپ و بسته بندی
07
دی
انواع مقوا در صنعت بستهبندی و چاپ جزء اصلیترین متریال به حساب میآیند. برای بسته بندی هر محصول بنا به ماهیت و حساسیتی که در برابر ضربه و فشار دارد تولید صورت میگیرد. مقوا، فلز، پلاستیک، شیشه، چوب و ... از جمله موادی هستند که در ساختار اولیه بسته بندی به کار میروند. مقوا شکل ضخمتری از کاغذ است که دارای سختی و استحکام بیشتر میباشد. روشهای تولیدی مقوا متفاوت است و بنا به نوع صنعتی که در آن قرار است استفاده شود تولید میگردد. مقوا مثل کاغذ از خمیر تهیه میشود. تنها تفاوت خمیر کاغذ و مقوا در زیر و روی آن است. لازم بذکر است که کیفیت مقوا بستگی به خمیر دارد.
از شرکتهای معروف در دنیا که در زمینه تولید کاغذ و مقوا فعالیت دارند میتوان UPM فنلاند، DS Smith بریتانیا و WestRock در آمریکا را نام برد. در این مقاله قصد داریم شما را با انوع مقوا در صنعت بستهبندی آشنا سازیم. بسیاری از محصولات پس از تولید، بستهبندی نهایی خود را در جعبه مقوایی دارند. یا حتی بیشتر آنها برای حمل و انبارداری در جعبههای کارتنی قرار میگیرند.
واژه کرافت در زبان آلمانی به معنای مقاوم و بادوام است و اولین بار نیز توسط آلمانها ابداع گردید. بیشترین کاربری کاغذ کرافت در صنعت کشاورزی مخصوصا بستهبندی میوه و سبزیجات است. عموم افراد این مقوا را به خاطر طرح و رنگ خاصی که دارند میشناسند. برخی به اشتباه تصور میکنند مقوا کرافت کیفیت پایینتری نسبت به مقوا سفید دارد. بعلت تفاوت رنگ در بین جعبههای بستهبندی طرح کرافت همیشه متمایز از بقیه است. تمام مقواها در روند تولید قهوهایی هستند و با استفاده از مواد افزودنی سفید میشوند. مقوا کرافت به دو دسته تقسیم میشود، معمولی و بهداشتی. مقوا نچرال کرافت بهترین و مقرون به صرفهترین نوع در بازار ایران است که از نوع بهداشتی هم محسوب میگردد.
مقوای کرافت نسبت به ایندربرد سختی بیشتری دارد. همین امر باعث میشود تا هزینه کمتری بابت مواد اولیه پرداخت شود. در طراحی بسته بندی کرافت باید اصولی رعایت شود که اگر طراح به آن دقت نکند محصول نهایی هیچ جذابیت نهایی برای مشتری نخواهد داشت. در طراحی جعبه کرافت نمیتوان از تصاویری که روی مقوای سفید به کار میرود استفاده شود. پیشنهاد میکنیم از طرحهای مینیمال برای انتخاب طراحی روی بستهبندی کرافت استفاده کنید. در صورت تمایل برای استفاده از چاپ افست باید از رنگهایی با پوشانندگی بالا استفاده کنید.
اصلیترین کاربری مقوا کرافت بعنوان ماده اولیه برای تولید مقوا دوبلکس و ورق کارتن است. اما در صنایع دیگر همچون:
مقوای ایندربرد که با اسامی دیگر مثل مقوای بهداشتی یا مقوایی سفید نیز شناخته میشود دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت و نشان سیب سلامت است به همین دلیل مناسب در بستهبندی مواد غذایی و دارو بیشترین کاربری را دارد. مقوای ایندربرد در دو نوع معمولی و بهداشتی تولید میشوند که از نوع بهداشتی برای بستهبندی مواد غذایی استفاده میگردد. از ویژگیهای دیگری که باعث وجه تمایز این مقوا نسبت به بقیه میشود میتوان به بافت مناسب و نرمی که دارد اشاره کرد. چرا که هنگام تا کردن و خط انداختن کمترین میزان چروک شدن را نسبت به انوع دیگر مقواها دارد. چاپ افست حساسیت بالایی دارد علاوه بر این یک نوع چاپ ظریف نیز محسوب میشود. بدلیل اینکه کیفیت مقوا رابطه مستقیمی با طرح پذیری و جلوه خروجی محصول دارد به همین دلیل مقوای ایندربرد بهترین کیفیت چاپ را به نمایش میدهد. لازم بذکر است که هرچه قطر مقوا بیشتر باشد دارای ارزش بیشتری است.
مقوای ایندربرد دارای سطح روان است همین موضوع باعث میشود تا چاپ به روی آن راحتتر و با کیفیت بالاتری انجام شود.
مقوای پشت طوسی دارای یک سطح سفید است. همین موضوع باعث شده تا در بستهبندی مواد دارویی و پزشکی به صورت مستقیم قابل استفاده نباشد
مقوای ایندربرد دارای یک طرف براق و یک سمت مات است که معمولا چاپ در سمت براق آن انجام میشود چون کیفیت آن بالاتر است.
مقوا دوبلکس تهیه شده از ورقههای مقوا به صورت دو یا سه لایه است که این لایهها از طریق صفحات مخصوص که درای رطوبت هستند به یکدیگر چسبانده (لمینت) میشوند. مراحل تولید مقوای دوبلکس به صورت اتوماتیک میتواند انجام شود پس میتوان گفت تولید آن سریع است. تولید این مقوا در دو رنگ سفید و کرافت است که بسته به نوع نیاز مشتری و کاربری آن ثبت سفارش صورت میگیرد. در صنعت جعبه سازی که احتیاج به مقوای ضخیم است کاربری دارد. در تولید این محصول، دو یا سه لایه مقوا را روی هم میچسبانند و همین امر باعث ایجاد ضخامت میگردد. لایههای به کار رفته در ساخت این مقوا میتواند از نوع سفید، کرافت یا هر دو باشد.
مقاومت در برابر ضربه و فشار از ویژگی بارز مقوای دوبلکس است به همین دلیل برای تولید انواع جعبه با سایزهای مختلف قابل استفاده است.
مقوا فلوت یا ورق کارتن جزوه اصلی و جدایی ناپذیر در تولید کارتنهای بستهبندی هستند. طبقهبندی فلوتها بر اساس موجی که دارند و کنگره نامیده میشود، صورت میگیرد. هرچه ارتفاع کنگره بیشتر باشد استحکام آن نیز بیشتر است. ورقهای فلوت به ۵ دسته کلی بر اساس ضخامت تقسیم میشوند که شامل A,B,C,E,F هستند.
این نوع از سری فلوت دارای استحکام و مقاومت بالا است و ارتفاع آن بین ۴.۵ تا ۵ میلیمتر است. تعداد کنگره آن نیز از ۱۰۵ تا ۱۲۵ عدد در هر میلیمتر میباشد. وجود کنگرهها باعث گرفته شدن ضربه و مقاومت در برابر آسیبدیدگی و فشار میگردد.
فلوت B نسبت به نوع A کمی ضعیفتر است. ارتفاع دندانهها بین ۲.۱ تا ۲.۹ میلیمتر است و تعداد کنگرهها معمولا بین ۱۲۵ تا ۱۵۰ عدد در هر متر است.
فلوت C نسبت به نوع B کمی ضعیفتر است. اما با این وجود در بیشتر مصارف کارتنی مورد استفاده قرار میگیرد.
کارتنهای ای فلوت بدلیل ضخامت کمی که دارند دارای سطح صاف میباشند و بیشترین کاربری را در ساخت جعبههای لمینتی دارند. جعبه پیتزا، جعبههای دارویی و جعبههایی با سایز کوچک نیز از جمله محصولاتی هستند که با مقوای فلوت E ساخته میشوند. ارتفاع مقوای ای فلوت ۱.۱ تا ۱.۶ میلیمتر است و تعداد دندانههای آنها در هر متر ۲۹۰ تا ۳۲۰ عدد میباشد.
کم ضخامتترین نوع مقوای فلوت، F است. ارتفاع دندانهها ۰.۸ میلیمتر و معمولا در هر متر ۴۲۰ عدد وجود دارد. بیشترین کاربرد مقوای F فلوت در ساخت جعبههای ادکلن و عطر است.
مقوا فلوت، نوعی کارتن چند لایه و کنگرهدار است که کاربرد اصلی آنها برای جعبههایی است که باید وزن زیادی را تحمل کنند یا کالاهایی که سایز بزرگ دارند. مثلا در اسباب کشی یا حمل مرسولات پستی.
ورق فلوت دارای ۳ لایه است. ۲ لایه کاغذ صاف در دو سوی ورق، لمینیت میشوند و لایه میانی به صورت کنگرهایی قرار دارد. دستهبندی مقوا فلوت بنا به تعداد لایه، ارتفاع و تعداد کنگره است. برای بستهبندی لوازم سنگین مانند یخچال، ماشین لباسشویی و ... از ورق ۷ لایه استفاده میشود. مناسبترین چاپ برای این نوع مقوا فلکسو است. لازم بذکر است که از تکنیک لمینت برای تولید جعبه کارتنی استفاده میشود.
اضافه کردن هر سطح به سطح دیگر را لمینت میگویند. در صنایع چاپ و بستهبندی پوششهای مختلفی که روی سطح چاپی اضافه میشود را نیز لمینت میگویند. لمینت در واقع یک فرآیند پس از چاپ است که در آن لایه پلاستیکی شفاف نازک روی سطح مقوا چاپ میشود. در صنعت بستهبندی اغلب از لمینت استفاده میشود مثل چاپ کارت ویزیت، چاپ دیجیتال، جعبه اسباب بازی و ...
انجام این عمل باعث میشود تا جعبه و محتویات آن در برابر رطوبت و تغییر دما محافظت شوند. از مزایای لمینت میتوان به این مورد اشاره کرد که باعث دوام پوشش و افزایش سطح محافظت نیز میگردد.
هارد باکس یا به اصطلاح جعبه سخت ترکیبی است از مقوای سخت که معمولا برای محصولاتی که دارای ظرافت یا به نوعی لوکس هستند به کار میرود. جواهرات ،ادکلنهای گران و هر نوع وسیله با ارزش و قیمتدار که احتیاج به دیده شدن دارند گزینههای مناسبی هستند برای قرارگیری در جعبه هاردباکس. شاید بتوان هارد باکس را بهترین نوع بسته بندی دانست دلیل آن هم بخاطر مقاومت و استحکام بالا است.
تفاوت جعبه هارد باکس با انواع دیگر جعبه مقوایی در تعداد لایهها و محافظت بالای آن است. البته از نظر قیمتی نیز نسبت به انواع دیگر جعبه قیمت بالاتری دارند.
بر اساس شکل ظاهری و نوع قرار گیری درب و زیره انواع دستهبندی هارد باکس شامل:
کاغذ گلاسه نوعی محصول از دسته بندی کاغذها است که دارای روکش براق و سطحی صاف و هموار میباشد. همچنین از مقاومت خوبی نیز برخوردار است. به همین دلیل چاپ به روی آن نسبت به کاغذ معمولی یا کاغذ تحریر از جذابیت بالاتری برخوردار است و در صنعت چاپ بسیار مورد استفاده تولیدکنندگان قرار میگیرد.
در ساخت خمیر کاغذ گلاسه علاوه بر خمیر کاغذ از موادی همچون نشاسته و پلاستیک استفاده میشود. نشاسته کمک میکند تا سطح کاغذ صاف و یکدست باشد و جذب جوهر بالا رود. پلاستیک نیز حالت ضد آب برای کاغذ ایجاد میکند.
تفاوت کاغذ گلاسه با کاغذ تحریر در نوع بافت و جذب رنگ است. کاغذ تحریر دارای بافت است و قدرت جذب بالایی دارد. برخی از انوع چاپ مثل افست اگر روی آن صورت گیرد شفافیت رنگ کم میشود. اما گلاسه بدلیل سطح صافی که دارد مرکب را به داخل خود میکشد همین امر باعث میشود تا چاپ روی آن جلوه بالاتری داشته باشد.
مقوای پشت طوسی نوعی کاغذ ضخیم یا مقوا است که در صنعت بستهبندی با نام Grey Back Paperboard نیز شناخته میشود. این محصول از دو لایه تشکیل شده یک طرف آن سفید و طرف دیگر آن طوسی هست به همین دلیل به نام پشت طوسی رواج پیدا کرده. مقوا پشت طوسی نسبت به کاغذ ضخامت بیشتری دارد. به همین دلیل در بسیاری از کارهای هنری مورد استفاده قرار میگیرد. مقوای پشت طوسی دارای ۲ نوع است درجه یک و درجه دو. نوع درجه یک از لحاظ کیفیت در سطح بالاتر و البته سفیدی بیشتری را هم دارد.
کاغذ کتان نوعی کاغذ بافتدار است که بدلیل وجود خطوط بافتی روی سطح خود از کیفیت بالایی برخوردار میباشد. الیاف به کار رفته در ساخت این کاغذ از گیاه کتان است همین امر باعث شده تا زیبایی ظاهری و جذابیت لمسی خوبی در این کاغذ به چشم آید.
در سربرگهای تجاری و منو رستوران و کافه از این مدل کاغذ به وفور استفاده میشود. کاغذ کتان انواع مختلفی دارد مثل: امباس، آلمانی، کلهر، فابریانو، سوسماری.
بهترین نوع چاپ به روی کاغذ کتان نوع جوهر افشان و لیزری است. که چاپ لیزری نتیجه واضحتری را دارد. البته بسته به نوع پرینتر هم دارد هرچه چاپگر یا پرینتر کیفیت بالایی داشته باشد نتیجه روی کاغذ نیز واضحتر خواهد بود. از نظر مقاومت این نوع از کاغذها استحکام خیلی بالایی ندارند. اما کاغذ کتان پلاستیک استحکام بالاتری دارد. در این نوع کاغذ لایهای از پلاستیک روی محصول کشیده میشود که باعث افزایش مقاومت میگردد.
طراحی جعبه و ساخت آن باید متناسب با محصولی باشد که قرار است شما آنرا به فروش برسانید. علاوه بر این، بستهبندی نوعی روش تبلیغ و بازاریابی برای برند شما میباشد. پس قبل از هر اقدامی با کارشناسان و افراد متخصص در این زمینه مشورت کنید و اطلاعات کافی را کسب نمایید. مجموعه ایپک بعنوان طراح در زمینه چاپ، تولید و بستهبندی، آماده ارایه مشاوره و راهنمایی به شما عزیزان در هر زمینه میباشد. همچنین شما میتوانید در شبکههای اجتماعی و یا از طریق تکمیل فرم ثبت سفارش آنلاین با کارشناسان مجموعه در ارتباط باشید تا در کمترین بازه زمانی با شما در تماس باشند.
کلیه حقوق برای ایده پردازان آریانوس© محفوظ است. 1403 - 1400
طراحی: آریاهاست سئو: آقای تبلیغ